Geen geluid bij theorie-examen vrachtautorijbewijs

/, vrachtauto rijbewijs/Geen geluid bij theorie-examen vrachtautorijbewijs

Sinds 10 oktober jl. worden de vragen tijdens theorie-examen voor het vrachtwagenrijbewijs en andere beroepsexamens niet meer voorgelezen. Dit besluit heeft het CBR genomen naar aanleiding van haar onderzoek naar de toegevoegde waarde van geluid tijdens het theorie-examen.

Uitkomsten onderzoek

Het onderzoek wijst uit dat examenkandidaten voor het beroepsvervoer gedurende het examen bijna geen gebruik maakten van het geluid. Kandidaten presteerden gemiddeld ook niet beter als de vragen via een computerstem worden voorgelezen. De moeilijkheidsgraad en het slagingspercentage bleven stabiel. Ook de klanttevredenheid nam nauwelijks toe.

Sommige kandidaten vonden het examen met geluid juist lastiger. Daarom heeft het CBR besloten geen geluid meer aan te bieden tijdens het theorie-examen beroepsexamens.

Wel voorlezen bij leesproblemen

De beroepsexamens voor bijvoorbeeld het vrachtwagenrijbewijs C en CE blijken minder geschikt voor geluid vanwege de hoeveelheid tekst en de vele afkortingen en beroepsgerelateerde woorden. Uit het onderzoek blijkt dat geluid wel een toegevoegde waarde kan hebben voor examenkandidaten die moeite hebben met lezen. Daarom kunnen kandidaten van beroepsexamens met leesproblemen gebruik blijven maken van het examen waarbij een medewerker de vragen voorleest.

BRON:
Rijschoolvandaag.nl | 7 oktober 2016
CBR | 20 september 2016

Door |2017-05-19T10:23:23+00:0018-10-2016|Vrachtauto nieuws, vrachtauto rijbewijs|Reacties uitgeschakeld voor Geen geluid bij theorie-examen vrachtautorijbewijs