Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Medische keuring rijbewijs C en C1

Geplaatst op 05 april 2024

Wil jij graag je rijbewijs C of C1 halen? Dan ben je verplicht een Medische keuring rijbewijs C en C1 te ondergaan. Je leest hier alles over in dit artikel.

Om te mogen rijden moet je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Daarom moet iedereen die rijexamen een Eigen verklaring met vragen over de gezondheid invullen. Wil je vrachtwagen rijbewijs C1 of C halen, eventueel met aanhanger (E)? Dan moet je daarnaast een medische keuring ondergaan.

Medische keuring rijbewijs C en C1

Het is belangrijk dat je gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor jouzelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring. Aan het begin van je rijopleiding vul je jouw Gezondheidsverklaring in via www.MijnCBR.nl. Zodat we zeker weten dat je veilig de weg op gaat.

Auto met aanhanger BE

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met je DigiD met de extra controle via sms. Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. De kosten voor de gezondheidsverklaring kun je terug vinden op www.cbr.nl

Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kunnen wij jouw gereserveerde rijexamen op naam zetten bij het CBR.

Vrachtwagen C, CE en Camper C1

Ook voor deze rijexamens moet je eerst je gezondheidsverklaring aanvragen. Zie stappen hierboven.
Let op! Vink beide categorieën aan, dus als je een C rijbewijs haalt categorie C + E aanvinken. Mocht je in de toekomst (binnen 1 jaar) E achter C willen behalen dan hoef je niet opnieuw een gezondheidsverklaring aan te vragen.
Na het invullen van de gezondheidsverklaring ontvang je een bevestigingsbrief van het CBR met een Zorgdomeincode (ZD-code). Met deze code kun je een afspraak maken bij een Arboarts. Deze kun je vinden bij 

Wat moet je waarschijnlijk meenemen tijdens de keuring;

  • De papieren van het CBR. Indien je een brief hebt ontvangen met een ZD-code (ZorgDomein) deze ook graag meebrengen.
  • Graag zowel de geprinte versie van het in te vullen keuringsverslag als de ZD-code mee te brengen. Mocht er een storing zijn op de pagina van het CBR dan kun je altijd nog de papieren versie opsturen naar het CBR.

De Arboarts zal met de ZorgDomein-code op het artsenportaal van het CBR het keuringsverslag oproepen en invullen en zijn/haar bevindingen direct online indienen bij het CBR. Daarna volgt direct het besluit van het CBR.

Doe dit z.s.m.! Het kan namelijk tot 4 weken duren voordat het CBR de gezondheidsverklaring heeft verwerkt.

Uit bovenstaande blijkt dat het dus belangrijk is om tijdig de keuring te gaan verzorgen, want het hele traject bij het CBR kan met een beetje pech al gauw enkele weken duren. De keuring die je hebt laten doen is 3 jaar geldig. Ga je na bijvoorbeeld je C-rijbewijs binnen 3 jaar ook voor CE, dan moet je wel een Gezondheidsverklaring opsturen, maar dan hoef je je niet te laten keuren.

Neem contact op met Jacqueline

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

088 177 1200
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur
rijopleidingen@otc-someren.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring