Medische keuring nodig voor rijbewijs C1 en C

//Medische keuring nodig voor rijbewijs C1 en C

Om te mogen rijden moet je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Daarom moet iedereen die rijexamen een Eigen verklaring met vragen over de gezondheid invullen. Wil je vrachtwagen rijbewijs C1 of C halen, eventueel met aanhanger (E)? Dan moet je daarnaast een medische keuring ondergaan.

Stap 1. Eigen verklaring gezondheid

Je beantwoordt in totaal 10 vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zie hieronder voor de eerste 4 vragen. Op basis van je ingevulde Eigen verklaring en de uitkomst van de medische keuring daarna, bekijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of je rijgeschikt bent. Voor het bijschrijven van de nascholing Code 95 op een geldig rijbewijs is géén Eigen verklaring en medische keuring nodig.

Vraag 1 t/m 4 Eigen verklaring (totaal 10 vragen):

1. Hebt u last van of last gehad van epileptische aanvallen, flauwvallen, aanvallen van abnormale slaperigheid overdag of andere bewustzijnsstoornissen?
2. Hebt u last van of last gehad van evenwichtsstoornissen of ernstige duizelingen?
3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?
4. Maakt u misbruik van of hebt u misbruik gemaakt van alcohol, geneesmiddelen, drugs of andere geestverruimende of bedwelmende middelen of bent u daarvoor ooit medisch onderzocht of onder behandeling geweest?

Stap 2. Medische keuring voor rijbewijs C1 en C

Het doel van de medische keuring is om de kans op ongevallen bij risicogroepen te verkleinen. Als beroepschauffeur loop je meer risico vanwege de vele uren op de weg en het formaat en gewicht van je voertuig. Ook buschauffeurs (rijbewijs D) en bestuurders ouder dan 75 jaar behoren tot de risicogroepen. Je gaat met je ingevulde Eigen verklaring naar een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. De arts voert een medische onderzoek uit en maakt daarvan een rapport voor het CBR.

Maximaal 5 jaar geldig

Het C1 en C-rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig en dit geldt ook voor je Eigen verklaring en medische keuring. Vraag op tijd rijbewijsverlenging bij het CBR aan, want in sommige situaties kan de beoordeling van rijgeschiktheid vier maanden duren. Heb je al een C1 of C-rijbewijs en krijg je tussentijds een ziekte die het rijden beïnvloedt? Dan ben je wettelijk verplicht dit te melden bij het CBR.

BRONNEN:
rijksoverheid.nl | mei 2016
cbr.nl | mei 2016

Haal in 1 dag je vrachtwagen rijbewijs C!

Lees meer
Lees meer
Door |2017-05-19T10:23:24+00:0017-05-2016|Rijbewijs nieuws|0 Reacties

Geef een reactie