Met welk rijbewijs mag ik een camper met aanhanger rijden?

/, Camper nieuws, Rijbewijs nieuws/Met welk rijbewijs mag ik een camper met aanhanger rijden?

Weegt je camper meer dan 3.500 kilo? Dan is een groot rijbewijs of vrachtautorijbewijs C1 of C verplicht en voor het rijden met een aanhanger heb je dan rijbewijs C1E of CE nodig. Welke van deze rijbewijzen de juiste is, hangt af van (1) het leeggewicht plus laadvermogen van de camper én (2) de toegestane maximale massa van de aanhangwagen.

Toegestane maximale massa

De toegestane maximale massa van een aanhanger of oplegger bestaat uit het leeggewicht van de aanhanger plus het laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 1.500 kg hebben. Weegt de aanhanger zelf 250 kg (leeggewicht), dan mag er nog 1.250 kg aan lading bij (laadvermogen).

 Rijbewijs C en C1 + aanhanger

Met een rijbewijs C1 en C mag je een aanhanger of oplegger tot 750 kg (toegestane maximummassa) aan je camper koppelen.

Aanhangerrijbewijs C1E

Het C1E-rijbewijs heb je nodig als je camper (of lichte vrachtauto) tussen 3.500 – 7.500 kg weegt en de aanhangwagen of oplegger zwaarder is dan 750 kg. De toegestane maximum massa van de combinatie (camper plus aanhangwagen) is maximaal 12.000 kg.

Aanhangerrijbewijs CE

Het CE-rijbewijs heb je nodig als je motorvoertuig meer dan 7.500 kg weegt en de aanhangwagen of oplegger zwaarder is dan 750 kg. Voor deze combinatie geldt geen maximaal gewicht.

BRON:

Rijksoverheid.nl | april 2014

Geef een reactie